Hello friends!
This article is in Romanian and it explains the basic principles of a Kickstarter campaign. You can find this in English in the platform’s FAQ.

Salut,

În acest articol voi explica principiile de funcționare ale platformei Kickstarter şi modul în care oricine poate contribui la finanțarea Kosmium.

Pe scurt, eu am nevoie să strâng minim 20 000 $ (dolari americani) la finalul a 30 de zile de campanie, pentru a produce 1000 de exemplare din Kosmium şi a le livra celor ce au contribuit. Pentru a primi un joc, vă voi cere să contribuiți cu 42 $ (180 ron), preț care va include transportul gratuit în Romania.

Cum funcționează Kickstarter

Kickstarter este o platformă online de crowdfunding, unde grupuri de oameni pot susține financiar realizarea de proiecte (din tehnologie, artă, muzică, film, jocuri, etc.), primind în schimb o recompensă reală generată de proiect (un smartwatch, un album, un bilet la teatru, etc.).

Oricine îşi poate face un cont pe Kickstarter (te poți loga direct cu Facebook – aşa vezi şi ce proiecte susțin prietenii tăi), îşi adaugă un card bancar valabil şi poate susține proiecte din lumea largă. În schimb, pentru a iniția proiecte, în calitate de creator, trebuie să fii rezident în una din cele 21 de țări momentan eligibile. Romania nu este una dintre ele, aşa că folosesc serviciile de consultanță ale unei companii româno-poloneze de jocuri, care are o filială şi în Statele Unite.

Un proiect este definit de câteva elemente-cheie, delimitate de creator (în cazul Kosmium sunt trecute în paranteze):

  • ținta de finanțare / funding goal (20 000 $)
  • recompense / pledge levels (42 $ pentru un joc, vor fi şi recompense mai scumpe ce oferă mai mult)
  • perioada de finanțare / funding period ( 29.03.2017 – 28.04.2017, date aproximative)

Creatorul ansamblează o pagină de prezentare a proiectului în cadrul platformei Kickstarter, ce începe de obicei cu un video introductiv şi continuă cu texte şi imagini detaliate, în încercarea de a convinge cât mai multe persoane să susțină financiar proiectul. Aceste persoane sunt denumite susținători sau suporteri / backers.

Când şi cum dai banii

Oricând în perioada de finanțare, o persoană poate alege să susțină un proiect / to pledge. Dând click pe recompensa dorită, îşi afirmă interesul de a contribui financar cu suma respectivă, în schimbul acelei recompense.

Proiectul este declarat reuşit doar dacă, în secunda în care se încheie perioada de finanțare, a fost atinsă ținta de finanțare (poate fi şi depăşită). Doar în aceste condiții, sunt apoi generate tranzacțiile bancare. Practic, tu plăteşti doar la final şi numai dacă s-a strâns capitalul dorit. În plus, te poți răzgândi oricând (mai puțin în ultima zi) şi poți renunța să susții un proiect sau să-ți măreşti contribuția.

În cazul Kosmium, am nevoie de aproape 500 de susținători care să contribuie fiecare cu 42 $ pentru ca jocul să devină realitate. Daca nu vom reuşi să strângem suma totală în cele 30 de zile, nimeni nu va plăti nimic. Daca reuşim, Kickstarter şi compania ce se ocupă de tranzacțiile bancare îşi păstrează 9% din total, restul va fi transferat către firma de consultanță care păstrează şi ea 9%, iar restul va ajunge la mine.

Apoi va urma producția jocurilor în China, transportul naval în UK, expedierea de acolo către susținătorii internaționali şi restul stocului trimis în Romania, urmată de livrarea locală. Acest întreg proces va dura aproximativ 6 luni.

Concluzionând, eu vă cer să contribuiți cu 42 $ la crearea acestui joc şi vă promit că în schimb, vă voi livra un exemplar din Kosmium peste 6 luni. Procesul poate fi privit ca unul de pre-comandă, care însă se va realiza doar dacă există destui cumpărători. În plus, veți putea chiar voi modela forma finală a produsului, votând asupra graficii, propunând denumiri sau chiar integrând un portret de-al vostru în joc!

Un exemplu de campanie poți vedea aici.

Foarte important pentru campanie este susținerea din partea unui număr cât mai mare de persoane din prima zi, chiar din primele ore. Astfel, Kosmium va apărea în topurile cu noutăți, iar cei ce vor vizita pagina vor avea o mai mare încredere în reuşita proiectului.

 

Te rog lasa-mi un mesaj daca şi tu vrei să susții proiectul! Îți recomand să îți faci chiar acum un cont pe Kickstarter!

Data lansării o vom anunța săptămâna viitoare.

Mulțumesc,

Florin

Ce presupune finanțarea unui proiect pe Kickstarter